INDUSTRIA IT IN ROMANIA

In Romania, industria IT a devenit cel mai mare generator de locuri de munca.
2014 a fost un an de succes pentru companiile care activeaza in domeniul IT, veniturile ridicandu-se la suma de 4 miliarde de euro, acestea crescand cu 26% fata de 2013.

Orasele importante din Romania in care activeaza majoritatea companiilor din domeniul IT sunt Cluj si Bucuresti, iar pe locul al treilea se afla Iasi. Numarul locurilor de munca este in crestere astfel ca in 2014, numarul specialistilor IT a ajuns la 75.000.

Capitala Romaniei, Bucuresti este cunoscut ca fiind cel mai mare generator de job-uri, asigurand 50% din locurile de munca in industria software development. Sectorul IT a adus venituri de 6% din PIB si anume 40 de miliarde de lei.

Specialistii estimeaza cresteri in industria IT pentru anul 2015 de aproximativ 14%, iar pentru urmatorii trei ani se estimeaza ca rata medie de crestere anuala va fi de 11%. Prognoza pentru anul 2016 in ceea ce priveste veniturile companiilor de servicii software se ridica la suma de trei miliarde de euro.


Cresterea veniturilor

2014 fata de 2013

Din PIB

este generat de sectorul IT

Rata de crestere anuala

pentru urmatorii ani


SPECIALISTII SOFTWARE DIN ROMANIA

In Romania, numarul specialistilor in domeniul IT este in continua scadere, aspect ce preocupa marile companii. De aceea, un numar considerabil de firme au dezvoltat parteneriate cu universitatile din tara oferind studentilor interesati burse si programe de internship pentru perfectionarea acestora.

CAT CASTIGA UN SPECIALIST IT IN ROMANIA?

Cresterea salariilor unui specialist a inceput inca cu anul 2005. In 2008 a avut loc boom-ul salariilor acestea crescand cu 32% fata de anul precedent.

Un factor important in domeniul IT este faptul ca un salariat din domeniul software este scutit de impozitul de 16% in Romania.

In anul 2014, numarul de specialisti in industria software a crescut la 75.000 carora li se alatura 17.000 de specialisti PFA (persoana fizica autorizata).

Se preconizeaza ca necesarul de personal in industria software development va ajunge la 300.000 de specialisti.

Salariul unui specialist IT in Romania porneste de la suma de 500 – 800 € pentru un incepator si ajunge pana la 1.800 – 3.000 € pentru un senior software developer.


INDUSTRIA SOFTWARE DEVELOPMENT IN 2015

Industria IT a fost declarata in 2015 cea mai productiva industrie din Romania, generand venituri de pana la 4 ori mai mari in totalul veniturilor din economie.

2015 a fost un an de crestere si dezvoltare pentru industria software in ceea ce priveste marile companii din Romania.

Conform unui raport efectuat de catre specialisti, valoarea companiilor din industria IT a Romaniei este 2.2 miliarde de €.

Anul 2015 a clasat orasul Cluj ca fiind cel mai important in industria software.

Un numar de aproximativ 20.000 de tineri lucreaza in domeniul software in Cluj.

Tot mai multi investitori sunt atrasi de domeniul IT, acesta fiind un sector productiv.


Bookmark the permalink.

Comments are closed