10 SFATURI IN OBTINEREA JOB-ULUI IDEAL

Piata muncii se afla intr-o continua schimbare. Tehnicile de cautare si fisele postului sunt adaptate in functie de cererea existenta pe piata. Ceea ce nu se schimba este interviul.

Interviul este procedura prin care trece fiecare viitor angajat. Dupa aplicarea la un job, vei fi contactat din partea unui reprezentant al firmei.

Un pas important pentru cariera ta il reprezinta interviul. Iata ce trebuie sa stii:

1. CV-ul si Scrisoarea de intentie sunt cele mai importante lucruri pentru un viitor angajat.

CV-ul trebuie sa contina informatii relevante despre experienta acumulata. Atentia la detalii, aranjarea informatiei, precum si experienta ta fac CV-ul relevant in vederea selectionarii pentru un interviu. Fiecare detaliu conteaza: de la asezarea in pagina pana la regulile de baza cu privire la redactarea unui CV. Este practic o reflectare a propriei persoane in baza careia posibilii angajatori, aleg sa te intervieveze.

2. Informeaza-te cu privire la noile tendinte de pe piata muncii. Fii intr-o continua dezvoltare.

Prin dezvoltarea mai multor platforme de job-uri, atat angajatorii cat si viitori angajati pot accesa informatii despre job-urile disponibile.
Este foarte important sa ai o activitate online pe platforme precum LinkedIn. Tot mai multi angajatori au trecut la modul acesta de a recruta si anume prin intermediul platformelor de socializare. Avantajele platformelor precum LinkedIn sunt: noutatile de pe piata muncii, oportunitatile de cariera, accesul mult mai facil la informatie despre job-uri.

3. Activitatea ta online este importanta. Angajatorul isi formeaza o parere despre tine prin prisma actiunilor tale.

Avand in vedere tehnologia avansata, multi dintre noi suntem foarte activi in mediu online. Atunci cand lucrezi intr-un anumit domeniu sau iti doresti o anumita cariera, trebuie sa fii foarte atent la genul de activitati pe care le promovezi online, trebuie sa fii discret atat cu viata personala cat si cu activitatile tale zilnice. Angajatorii au acces mult mai usor la date despre candidat, acestia putand sa-si formeze o parere dinainte de a te cunoaste.

4. Aplica doar la job-urile care corespund aptitudinilor si dorintelor tale.

Cel mai important lucru atunci cand aplici la un job este sa corespunzi cerintelor angajatorului. Nu te complica aplicand la locuri de munca daca nu corespunzi profilului. Verifica daca locul de munca este activ, nu trimite e-mailuri la care nu ti se va raspunde, daca acest lucru nu este mentionat in descrierea job-ului.

5. Informatia este cheia succesului pentru a obtine job-ul dorit.

Pregatirea pentru interviu este un alt pas important in obtinerea unui job. Atunci cand ai stabilit un interviu, este necesar sa te informezi cu privire la activitatea firmei respective, sa ai cunostinte despre tipul de intrebari care iti vor fi aplicate. Mergi pregatit pentru eventualele teste. Sunt foarte intalnite acum pe piata muncii. Informeaza cu privire la locatie si tipul interviul pe care urmeaza sa-l sustii.

6. Un alt factor important in obtinerea unui interviu este limbajul corpului.

Potrivit specialistilor, limbajul corpului este un factor important in obtinerea unui job. De cele mai multe ori, multi dintre candidati nu se simt comod in timpul unui interviu, de aceea trebuie sa fii sigur pe tine, de modul in care te exprimi. Gesturile, miscarile, expresia fetei si limbajul folosit sunt factori importanti in timpul unui interviu.

7. Da dovada de profesionalism! Bunele maniere conteaza in timpul intalnirii.

Atunci cand te prezinti la un interviu, tine cont de tinuta. Imbraca-te adevcat si in acelasi timp comod pentru tine. Nu incerca sa impresionezi deoarece uneori poti devenii stanjenit daca nu te simti bine in pielea ta. Tot timpul astepti ca sa-ti fie intinsa mana pentru a face cunostinta. Asteapta sa fii invitat pentru a lua loc. Bunele maniere sunt deseori “uitate”, cauza lor fiind faptul ca nu-ti poti controla emotiile. Fii calm si rabdator, asculta tot ce ti se spune si raspunde atunci cand ti s-a terminat de adresat intrebarea.

8. Punctualitatea a devenit un subiect dezbatut deoarce multi dintre candidati nu reusesc sa se adapteze cerintelor.

Pentru a putea fi punctual trebuie sa te informezi cu privire la adresa locatiei. Nu incerca sa impresionezi prin a ajunge mult mai devreme. Sosirea ta mai devreme poate influenta programul persoanei/ persoanelor cu care ai stabilit interviul. Este recomandat sa ajungi cu 5 minute, maxim 10 minute mai devreme pentru a avea timp sa anunti la receptie. Nu intarzia! Criteriu foarte important. Scuzele nu sunt bine venite, este de datoria ta sa iti programezi timpul in asa fel incat sa reusesti sa fii punctual.

9. Obiectivitatea si discretia sunt elemente care conteaza in timpul unui interviu.

Raspunde la intrebarile personale succint, nu te ancora in trecut pentru ca risti sa te pierzi in detalii inutile. Discuta despre fostul loc de munca doar atunci cand este nevoie, fiind foarte succinct si diplomat. Nu dezvalui motivele plecarii sau renuntarii la postul anterior deoarece deseori sunt intrebari care dezvaluie personalitatea ta, recruiterii reusind sa-si formeze o parere despre tine.

10. Clarifica lucrurile din timpul interviului. Daca simti ca nu detii suficiente informatii, intreaba!

Daca simti ca nu ai inteles ce implica job-ul cere informatii suplimentare daca ai nelamuriri. Explica cat mai clar si concis dorintele tale pentru a nu crea confuzii ulterior. La finalul interviului, multumeste pentru timpul acordat, recruiterii tin cont de toate aceste elemente atunci cand iau decizia.

Bookmark the permalink.

Comments are closed