Importanta evaluarii constante a angajatilor indiferent de organizatie

Evaluarea angajaților este un prim pas spre a avea o companie care dorește dezvoltare continuă. Evaluarea constantă îți va oferi oportunitatea de a realiza unde este loc de mai mult, unde se pot îmbunătății lucrurile și mai ales poate evidenția ceea ce nu funcționează conform. Din punct de vedere statistic, 9 din 10 angajatori care utilizează centre de evaluare consideră că sunt un mijloc foarte eficient (47%) sau destul (48%) de recrutare a personalului pentru ocuparea posturilor vacante și că ajută la dezvoltarea profesională a angajaților, potrivit cercetărilor publicate de Employment Review.Printre cele mai importante beneficii ale evaluării constante ale angajaților, menționăm următoarele

1) Dezvoltare profesională: îmbunătățește considerabil relația profesională între angajat și angajator

Procesul de evaluare îți va ajuta angajații să înțeleagă exact ceea ce se așteaptă de la ei, dar te va ajuta și pe tine, angajator, să știi exact la ce nivel sunt angajații tăi și astfel să cunoști exact nevoile de instruire necesare pentru aceștia. În plus, fiecare angajat trebuie să știe dacă munca lui este la nivelul așteptat de către companie și este necesar ca acesta să primească periodic feedback relevant.

2) Promovarea: îți arată mult mai bine unde trebuie sa existe o promovare și unde mai trebuie lucrat

Decizia de promovare a unui angajat nu va veni niciodată ca o consecință a unei singure acțiuni. Mulți angajați vor să avanseze în cadrul companiei, însă aceasta decizie trebuie luată cu responsabilitate în urma unei evaluări obiective și eficiente. Procesul de evaluare în acest caz trebuie să ofere date cate mai apropiate de realitate, luând în calcul o serie de factori, de la munca depusă de acel angajat, până la tipul de personalitate pe care îl are, la nivelul de implicarea acestuia în cadrul organizației.

Conform Codului Muncii, angajatorul are dreptul să concedieze un angajat din motive de necorespundere profesională, însă acest lucru este posibil numai după o evaluare a performanței angajatului.

3) Salarizarea: o evaluare eficientă îți va permite aplicarea corectă a politicilor de salarizare a personalului.

Un lucru bine făcut trebuie apreciat. Evaluare îți permite să afli exact dacă nivelul de implicare al angajaților este și cel dorit de tine. La baza sistemul de salarizare vor sta întotdeauna studiile, vechimea, dificultatea, dar va rămâne performanța acestora întotdeauna doar la un nivel teoretic? Poate ca performanțele acestora nu vizează direct nivelul salarizării, dar în funcție de rezultatele bune, aceștia pot beneficia de măriri de salariu.

4) Menţinerea în post, demiterea sau transferul

Procesul de evaluare îți va arata o multitudine de informații cu privire la angajații tăi și la competențele acestora, la pasiunile lor, etc. Te va ajuta să îți cunoști mult mai bine colegii și te va ajuta pe tine să îi găsești fiecăruia locul potrivit în companie în funcție de abilitățiile și aptitudinile pe care acesta le are.

5) Motivarea: creste motivația și satisfacția față de activitatile desfășurate de către angajat

Evaluarea angajaților poate influența în bine motivația acestora cu privire la munca prestată. Un feedback prozitiv, obținut în urma unei evaluări, va face ca angajatul să fie mult mai motivat în continuare.

6) Comunicarea

Pentru orice organizație comunicarea eficientă între angajați și angajatori este foarte importantă. Având o abordare onestă în timpul proceselor de evaluare și deschisă, acest lucru va crea un mediu în care angajații se simt ascultați și validați.

În concluzie, un proces de evaluare periodic în compania ta nu poate avea decât beneficii pentru tine și angajații tăi. Evaluarea performanței facută într-un mod eficient, va oferi o imagine clară despre performanța angajaților tăi. Astfel, acest proces va duce la creșterea productivității și eficienșei pe termen lung, va oferi stabilitate în interiorul unei companii prin scaderea fluctuatiei de personal și poate duce la creștere salarială acolo unde este cazul.

IMPACTUL BREXIT ASUPRA INDUSTRIEI DE PETROL SI GAZE


Efectele Brexit asupra fortei de munca.

In ultimele saptamani, pietele au fost preocupate de politicile negative din diferite tari, precum si de economia globala, aparent instabila. Tarile membre UE s-au concentrat pe rezultatele referendumului al Marii Britanii cu privire la iesirea din UE.

In 2013, Marea Britanie a devenit importator net de produse petroliere. Cele mai importante surse de petrol ale UK sunt Franta si Tarile de Jos. Votul de iesire din UE, precum si instabilitatea politica si economica crescuta, pot conduce la deprecierea lirei sterline, avand ca rezultat costuri mai mari pentru import si creand incertitudine in ceea ce priveste aprovizionarea Regatului Unit cu energie.

In urma haosului provocat de referendumul din Regatul Unit, pretul petrolului a resimitit efectele acestuia, ajungand la pretul de 48,30$/baril. Pretul petrolului a crescut cu 80% mai mult decat in primul trimestru al anului 2016.

Pe termen lung, evolutia pietei petrolului si a gazelor din Marea Britanie ridica un mare semn de intrebare, deoarece piata a inceput deja sa intampine dificultati.

Unul dintre efectele Brexit asupra industriei de Petrol si gaze sunt barierele in comert.

Majoritatea lucratorilor din Marea Britanie in industria oil & gas sunt angajati de firmele europene. Daca va fi concretizata hotararea Regatului Unit de a iesi din UE, costurile cu angajarea lucratorilor britanci vor creste foarte mult, astfel ca marile companii isi vor indrepta atentia spre recrutarea persoanelor din spatiul UE cu care vor avea costuri mult mai mici de angajare.

Forta de munca limitata precum si mobilitatea capitalului sunt probleme cu care se vor confrunta in urma deciziei. Capacitatea limitata a Marii Britanii de a atrage forta de munca in industria petrol si gaze va descuraja investiile pe termen mediu si lung.


Care vor fi efectele Brexit asupra pretului petrolului?

Economistii afirma faptul ca Brexit va avea efecte asupra industriei de petrol si gaze, parerea care nu este impartita de analistii in domeniu. Pe termen scurt, pretul petrolului a scazut cu 2$/baril din cauza scaderii cererii de petrol. Cu toate acestea piata petrolului din Marea Britanie se afla intr-o pozitie buna. Rezultatele imediate ale votului Brexit nu sunt doar scaderea preturilor petrolului ci si o crestere economica mai lenta care va conduce implicit la scaderea cererii de petrol.

La inceputul anului 2016, piata petrolului si a gazelor parea sa fie echilibrata, in urma analizelor facute de specialistii in domeniu. Pretul petrolului nu va mai fi imun la schimbarile financiare cauzate de Brexit. Rezultatele referendumului ar putea influenta cererea de petrol si gaze, ceea ce ar putea conduce la incetinirea cresterii economice a Europei, a investitiilor de petrol si gaze din Marea Nordului si UK.

Odata cu cresterea pretului petrolului, numarul de instalatii de foraj s-a dublat in ultimele saptamani, ceea ce a condus la ingrijorarea investitorilor cu privire la evolutia piatei deja supra saturate.

Companii precum British Petroleum au afirmat ca se asteapta ca decizia luata de UK sa nu influenteze afacerile sau investitiile in Marea Britanie. De asemenea, au afirmat ca detaliile procesului de negocieri privind viitoarele relatii cu UK devin clare, deoarece acestia se asteapta sa negocieze cu Regatul Unit si UE in domenii de interes comun.

Totodata, marii investitori afirma faptul ca unele companii de petrol si-ar putea pierde increderea si astfel vor reanaliza situatia investitiilor pana la revenirea stabilitatii pretului petrolului precum si a cererii.

Prin urmare, atat Marea Britanie cat si Europa vor fi afectate de fenomenul Brexit din punct de vedere economic, dar si legislativ. In ceea ce priveste industria de petrol si gaze, fluctuatiile pretului petrolului din Marea Britanie au influentat increderea in piata din Marea Britanie. Un al doilea referendum ar putea genera intarzierea proiectelor sau chiar anularea parteneriatelor cu anumite companii pana la o decizie concreta in ceea ce priveste situatia politica si economica a UK.

EFECTELE BREXIT ASUPRA INDUSTRIEI IT


In ce sens va influenta Brexit industria IT din Europa?

Decizia luata de Marea Britanie de a iesi din Uniunea Europeana este cea mai disputata problema la ora actuala.
Brexit este un termen prescurtat care se refera la hotararea Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.(British Exit).

Tehnologia din Marea Britanie va fi afectata atat in anul in curs cat si in urmatorul, din cauza instabilitatii politice. Marile companii considera ca piata de recrutare va fi mult mai dificila deoarece recruiteri nu vor mai avea acces atat de usor la tineri programatori, ceea ce va conduce la o scadere a fortei de munca pe piata software development.

Industria IT este o industrie greu accesibila. Brexitul va crea numeroase probleme pentru industria IT din Marea Britanie, deoarece atragerea de profesionisti in industria IT va fi mult mai dificila. Printre problemele generate de aceasta decizie se numara plecarea companiilor catre tarile europene, precum si a specialistilor.

Britancii sunt constienti de pregatirea studentilor europeni, astfel vor incerca pe cat de mult posibil sa-i atraga in continuare in tara lor.

Asa cum bine stim, multi profesionisti romani din industria IT sunt stabiliti in Marea Britanie datorita avantajelor si oportunitatilor de care beneficiaza.

In ultimii ani, aproximativ 30.000 de specialisti au emigrat in Marea Britanie in sectorul IT. Romania este una dintre tarile cele mai cautate din acest punct de vedere, deoarece tinerii absolventi sunt bine pregatiti in acest domeniu, iar asteptarile salariale nu sunt la fel de ridicate ca cele ale britanicilor.


In ce sens va influenta Brexit industria IT din Romania?

Specialisti estimeaza ca Brexitul va avea un efect pozitiv asupra industriei IT din Romania, deoarece multi dintre profesionistii care lucreaza in prezent in Marea Britanie, vor reveni in tara daca nu-si vor mai putea desfasura activitatea.

Specialisti romani privesc iesirea Marii Britanii din UE ca pe o oportunitate in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului IT din Romania.

Revenirea specialistilor in tara noastra ar trebui sa fie privita ca o oportunitate de dezvoltare a industriei IT, sa se puna accent pe dezvoltarea acestei industrii prin oferirea unor avantaje competitive stimuland profesionisti IT sa ramana in tara.

Avand in vedere dezvoltarea continua a industriei IT din Romania, daca vor exista profesionisti care doresc sa se intoarca in tara, acestia isi vor putea gasi un job mult mai usor comparativ cu alte domenii.

Companiile mari de recrutare din Romania au facut primele demersuri in desfasurarea unor campanii de motivare a tinerilor programatori cu privire la intoarcerea in tara. Acesti au demarat o campanie prin care incerca sa motiveze programatorii sa se angajeze in Bucuresti si Cluj, unde piata de IT se afla intr-o continua dezvoltare, prezentand beneficiile aduse de revenirea in tara noastra.

Industria IT nu va fi afectata negativ de Brexit, Romania ar trebui sa beneficieze de acest fenomen creand oportunitati pentru tinerii profesionisti, deoarece comparativ cu Marea Britanie, nivelul de trai este mult mai ieftin in Romania, iar salariile au crescut in ultimii ani.


Efectele Brexitului asupra Romaniei.

Dupa multe discutii legate de hotararea Marii Britanii, specialisti au ajuns la concluzia ca impactul Brexit asupra Romaniei pe termen scurt este limitat deoarece tranzactiile dintre Romania si Marea Britanie nu se afla la un nivel foarte inalt avand in vedere faptul ca exporturile catre Regatul Unit pe parcursul anului 2015 au reprezentat 4.4% din totalul exporturilor, reprezentand 1.5% din PIB.

Cu toate acestea, orice companie care este angajata in relatii de parteneriat sau relatii comerciale cu companiile britanice va fi afectata de iesirea Regatului Unit din UE, fiind nevoita sa-si schimbe strategia din punct de vedere operational, legal si strategic.

De asemenea, atat taxele vamale cat si TVA-ul se va modifica deoarece importul si exportul de produse din si in Marea Britanie va deveni mult mai costisitor, romanii fiind nevoiti sa reduca fluxul relatiilor comerciale. Cursul de schimb valutar, mobilitatea fortei de munca, precum si agricultura Romaniei vor fi afectate de Brexit, deoarece Marea Britanie este tara care contribuie cel mai mult la bugetul european.

In concluzie, desi Romania nu este momentant afectata in mod direct de Brexit, pe termen lung, aceasta va suporta consecintele aceste decizii din punct de vedere economic si nu numai.

10 SFATURI IN OBTINEREA JOB-ULUI IDEAL

Piata muncii se afla intr-o continua schimbare. Tehnicile de cautare si fisele postului sunt adaptate in functie de cererea existenta pe piata. Ceea ce nu se schimba este interviul.

Interviul este procedura prin care trece fiecare viitor angajat. Dupa aplicarea la un job, vei fi contactat din partea unui reprezentant al firmei.

Un pas important pentru cariera ta il reprezinta interviul. Iata ce trebuie sa stii:

1. CV-ul si Scrisoarea de intentie sunt cele mai importante lucruri pentru un viitor angajat.

CV-ul trebuie sa contina informatii relevante despre experienta acumulata. Atentia la detalii, aranjarea informatiei, precum si experienta ta fac CV-ul relevant in vederea selectionarii pentru un interviu. Fiecare detaliu conteaza: de la asezarea in pagina pana la regulile de baza cu privire la redactarea unui CV. Este practic o reflectare a propriei persoane in baza careia posibilii angajatori, aleg sa te intervieveze.

2. Informeaza-te cu privire la noile tendinte de pe piata muncii. Fii intr-o continua dezvoltare.

Prin dezvoltarea mai multor platforme de job-uri, atat angajatorii cat si viitori angajati pot accesa informatii despre job-urile disponibile.
Este foarte important sa ai o activitate online pe platforme precum LinkedIn. Tot mai multi angajatori au trecut la modul acesta de a recruta si anume prin intermediul platformelor de socializare. Avantajele platformelor precum LinkedIn sunt: noutatile de pe piata muncii, oportunitatile de cariera, accesul mult mai facil la informatie despre job-uri.

3. Activitatea ta online este importanta. Angajatorul isi formeaza o parere despre tine prin prisma actiunilor tale.

Avand in vedere tehnologia avansata, multi dintre noi suntem foarte activi in mediu online. Atunci cand lucrezi intr-un anumit domeniu sau iti doresti o anumita cariera, trebuie sa fii foarte atent la genul de activitati pe care le promovezi online, trebuie sa fii discret atat cu viata personala cat si cu activitatile tale zilnice. Angajatorii au acces mult mai usor la date despre candidat, acestia putand sa-si formeze o parere dinainte de a te cunoaste.

4. Aplica doar la job-urile care corespund aptitudinilor si dorintelor tale.

Cel mai important lucru atunci cand aplici la un job este sa corespunzi cerintelor angajatorului. Nu te complica aplicand la locuri de munca daca nu corespunzi profilului. Verifica daca locul de munca este activ, nu trimite e-mailuri la care nu ti se va raspunde, daca acest lucru nu este mentionat in descrierea job-ului.

5. Informatia este cheia succesului pentru a obtine job-ul dorit.

Pregatirea pentru interviu este un alt pas important in obtinerea unui job. Atunci cand ai stabilit un interviu, este necesar sa te informezi cu privire la activitatea firmei respective, sa ai cunostinte despre tipul de intrebari care iti vor fi aplicate. Mergi pregatit pentru eventualele teste. Sunt foarte intalnite acum pe piata muncii. Informeaza cu privire la locatie si tipul interviul pe care urmeaza sa-l sustii.

6. Un alt factor important in obtinerea unui interviu este limbajul corpului.

Potrivit specialistilor, limbajul corpului este un factor important in obtinerea unui job. De cele mai multe ori, multi dintre candidati nu se simt comod in timpul unui interviu, de aceea trebuie sa fii sigur pe tine, de modul in care te exprimi. Gesturile, miscarile, expresia fetei si limbajul folosit sunt factori importanti in timpul unui interviu.

7. Da dovada de profesionalism! Bunele maniere conteaza in timpul intalnirii.

Atunci cand te prezinti la un interviu, tine cont de tinuta. Imbraca-te adevcat si in acelasi timp comod pentru tine. Nu incerca sa impresionezi deoarece uneori poti devenii stanjenit daca nu te simti bine in pielea ta. Tot timpul astepti ca sa-ti fie intinsa mana pentru a face cunostinta. Asteapta sa fii invitat pentru a lua loc. Bunele maniere sunt deseori “uitate”, cauza lor fiind faptul ca nu-ti poti controla emotiile. Fii calm si rabdator, asculta tot ce ti se spune si raspunde atunci cand ti s-a terminat de adresat intrebarea.

8. Punctualitatea a devenit un subiect dezbatut deoarce multi dintre candidati nu reusesc sa se adapteze cerintelor.

Pentru a putea fi punctual trebuie sa te informezi cu privire la adresa locatiei. Nu incerca sa impresionezi prin a ajunge mult mai devreme. Sosirea ta mai devreme poate influenta programul persoanei/ persoanelor cu care ai stabilit interviul. Este recomandat sa ajungi cu 5 minute, maxim 10 minute mai devreme pentru a avea timp sa anunti la receptie. Nu intarzia! Criteriu foarte important. Scuzele nu sunt bine venite, este de datoria ta sa iti programezi timpul in asa fel incat sa reusesti sa fii punctual.

9. Obiectivitatea si discretia sunt elemente care conteaza in timpul unui interviu.

Raspunde la intrebarile personale succint, nu te ancora in trecut pentru ca risti sa te pierzi in detalii inutile. Discuta despre fostul loc de munca doar atunci cand este nevoie, fiind foarte succinct si diplomat. Nu dezvalui motivele plecarii sau renuntarii la postul anterior deoarece deseori sunt intrebari care dezvaluie personalitatea ta, recruiterii reusind sa-si formeze o parere despre tine.

10. Clarifica lucrurile din timpul interviului. Daca simti ca nu detii suficiente informatii, intreaba!

Daca simti ca nu ai inteles ce implica job-ul cere informatii suplimentare daca ai nelamuriri. Explica cat mai clar si concis dorintele tale pentru a nu crea confuzii ulterior. La finalul interviului, multumeste pentru timpul acordat, recruiterii tin cont de toate aceste elemente atunci cand iau decizia.

INDUSTRIA IT LA NIVEL GLOBAL

Industria software development ramane sectorul cel mai important din economia fiecarei tarii. Tehnologia este in continua dezvoltare, ceea ce ar putea crea un deficit de specialisti IT.

Potentiali angajati din industria software, trebuie sa corespunda cerintelor angajatorului, avand in vedere beneficiile aduse de un job industria IT si anume salariul, orarul de munca si multe altele.
La nivel global, industria IT dezvolta o crestere mai rapida comparativ cu alte sectoare.

Cele mai cautate joburi in industria IT la nivel global sunt cele de dezvoltare a bazelor de date.


Din industrie este ocupat

de sectorul IT la nivel global

Va creste numarul de

specialisti IT la nivel global

Vor creste locurile

de munca pana in anul 2020


SPECIALISTII IT LA NIVEL GLOBAL

Topul celor mai mari salarii au avut cateva schimbari, insa topul 5 este ocupat in continuare de Elvetia, Belgia, Danemarca, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.

Media salariala a unui angajat IT din Statele Unite ale Americii este de aproximativ 130.000 $ pe an.

Media salariala a unui angajat cu experienta din industria IT in Elvetia este de peste 170.000 $ pe an, depasind Belgia care ocupa locul 2 in top cu aproape 20.000 $.

In Marea Britanie, salariul pentru un absolvent in IT incepe de la de 30.000 £ pe an.

Se estimeaza ca piata muncii din industria IT din Marea Britanie va creste cu 1.62 % pe an pana in 2020.

Statele Unite este tara in care se afla un numar semnificativ de specialisti in IT, aceasta estimand ca va extinde numarul de joburi, ajungand la un total de 685.000 pana in anul 2022.

In general, marile companii cauta tineri care reusesc sa combine abilitatile tehnice cu intelegerea obiectivelor business-ului pentru rezolvarea problemelor reale ale companiei.


INDUSTRIA PETROLULUI SI A GAZELOR LA NIVEL GLOBAL

Anul 2015 a fost un an interesant pentru industria petrolului si a gazelor. Cea mai importanta schimbare in sectorul gazelor si petrolului a fost cea a pretului.

Scaderea pretului petrolului a condus la diminuarea fortei de munca din sectorul petrolului si al gazelor, astfel ca marile companii din tari precum Norvegia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii au hotarat reducerea cheltuielilor operationale.

La nivel global este resimtita o scadere a fortei de munca, cea mai mare parte a proiectelor de dezvoltare sunt in asteptare, Arabia Saudita este tara care are cea mai mare crestere a productiei in mod deliberat.


A scazut forta de munca

in Marea Britanie

S-a inregistrat o scadere

a fortei de munca in SUA

A scazut numarul de

persoane angajate in Norvegia


EVOLUTIA PRETULUI PETROLULUI

Pretul petrolului a jucat un rol important in industrie. Tari precum Venezuela, Irak, Iran, Nigeria sau Rusia sunt afectate grav din punct de vedere economic deoarece nu pot atinge pragul de rentabilitate, inregistrand un profit mai scazut decat anterior.

Iran este, de asemenea una dintre tarile care intampina aceste probleme, avand embargou international asupra exporturilor de petrol. Modificarile geo-politice au avut un rol important in scaderea pretului petrolului, generand atat conflicte regionale cat si embargou pe exporturile de petrol in anumite tari.

In anul 2014 pretul petrolului a inregistrat o scadere, ajungand de la $108.12/bbl in ianuarie, la $62.84/bbl in decembrie 2014.

Pretul petrolului a continuat sa scada ajungand in decembrie 2015 la pretul de $37.97/bbl.

Anul 2016 a inceput cu o scadere a petrolului de pana la $30/bbl, cel mai mic pret inregistrat din anul 2004.


PERSPECTIVELE ANULUI 2016 PENTRU INDUSTRIA DE PETROL SI GAZE

Industria petrolului si a gazelor se afla intr-o perioada importanta din evolutia sa. In afara problemelor interne ale pietei de petrol si gaze deja existente, exista amenintari provenind din alte surse substituibile de energie, progresele facute in inlocuirea energiei fosile cu energie electrica.

Anul 2016 va fi un an surprinzator pentru sectorul gazelor si al petrolului. Desi luna ianuarie a anului curent anunta o scadere impresionanta a pretului petrolului, $30/bbl, Arabia Saudita, una dintre cele mai importante tari in productia de petrol, anunta continuarea investitiilor in energie.

INDUSTRIA IT IN ROMANIA

In Romania, industria IT a devenit cel mai mare generator de locuri de munca.
2014 a fost un an de succes pentru companiile care activeaza in domeniul IT, veniturile ridicandu-se la suma de 4 miliarde de euro, acestea crescand cu 26% fata de 2013.

Orasele importante din Romania in care activeaza majoritatea companiilor din domeniul IT sunt Cluj si Bucuresti, iar pe locul al treilea se afla Iasi. Numarul locurilor de munca este in crestere astfel ca in 2014, numarul specialistilor IT a ajuns la 75.000.

Capitala Romaniei, Bucuresti este cunoscut ca fiind cel mai mare generator de job-uri, asigurand 50% din locurile de munca in industria software development. Sectorul IT a adus venituri de 6% din PIB si anume 40 de miliarde de lei.

Specialistii estimeaza cresteri in industria IT pentru anul 2015 de aproximativ 14%, iar pentru urmatorii trei ani se estimeaza ca rata medie de crestere anuala va fi de 11%. Prognoza pentru anul 2016 in ceea ce priveste veniturile companiilor de servicii software se ridica la suma de trei miliarde de euro.


Cresterea veniturilor

2014 fata de 2013

Din PIB

este generat de sectorul IT

Rata de crestere anuala

pentru urmatorii ani


SPECIALISTII SOFTWARE DIN ROMANIA

In Romania, numarul specialistilor in domeniul IT este in continua scadere, aspect ce preocupa marile companii. De aceea, un numar considerabil de firme au dezvoltat parteneriate cu universitatile din tara oferind studentilor interesati burse si programe de internship pentru perfectionarea acestora.

CAT CASTIGA UN SPECIALIST IT IN ROMANIA?

Cresterea salariilor unui specialist a inceput inca cu anul 2005. In 2008 a avut loc boom-ul salariilor acestea crescand cu 32% fata de anul precedent.

Un factor important in domeniul IT este faptul ca un salariat din domeniul software este scutit de impozitul de 16% in Romania.

In anul 2014, numarul de specialisti in industria software a crescut la 75.000 carora li se alatura 17.000 de specialisti PFA (persoana fizica autorizata).

Se preconizeaza ca necesarul de personal in industria software development va ajunge la 300.000 de specialisti.

Salariul unui specialist IT in Romania porneste de la suma de 500 – 800 € pentru un incepator si ajunge pana la 1.800 – 3.000 € pentru un senior software developer.


INDUSTRIA SOFTWARE DEVELOPMENT IN 2015

Industria IT a fost declarata in 2015 cea mai productiva industrie din Romania, generand venituri de pana la 4 ori mai mari in totalul veniturilor din economie.

2015 a fost un an de crestere si dezvoltare pentru industria software in ceea ce priveste marile companii din Romania.

Conform unui raport efectuat de catre specialisti, valoarea companiilor din industria IT a Romaniei este 2.2 miliarde de €.

Anul 2015 a clasat orasul Cluj ca fiind cel mai important in industria software.

Un numar de aproximativ 20.000 de tineri lucreaza in domeniul software in Cluj.

Tot mai multi investitori sunt atrasi de domeniul IT, acesta fiind un sector productiv.