EFECTELE BREXIT ASUPRA INDUSTRIEI IT


In ce sens va influenta Brexit industria IT din Europa?

Decizia luata de Marea Britanie de a iesi din Uniunea Europeana este cea mai disputata problema la ora actuala.
Brexit este un termen prescurtat care se refera la hotararea Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana.(British Exit).

Tehnologia din Marea Britanie va fi afectata atat in anul in curs cat si in urmatorul, din cauza instabilitatii politice. Marile companii considera ca piata de recrutare va fi mult mai dificila deoarece recruiteri nu vor mai avea acces atat de usor la tineri programatori, ceea ce va conduce la o scadere a fortei de munca pe piata software development.

Industria IT este o industrie greu accesibila. Brexitul va crea numeroase probleme pentru industria IT din Marea Britanie, deoarece atragerea de profesionisti in industria IT va fi mult mai dificila. Printre problemele generate de aceasta decizie se numara plecarea companiilor catre tarile europene, precum si a specialistilor.

Britancii sunt constienti de pregatirea studentilor europeni, astfel vor incerca pe cat de mult posibil sa-i atraga in continuare in tara lor.

Asa cum bine stim, multi profesionisti romani din industria IT sunt stabiliti in Marea Britanie datorita avantajelor si oportunitatilor de care beneficiaza.

In ultimii ani, aproximativ 30.000 de specialisti au emigrat in Marea Britanie in sectorul IT. Romania este una dintre tarile cele mai cautate din acest punct de vedere, deoarece tinerii absolventi sunt bine pregatiti in acest domeniu, iar asteptarile salariale nu sunt la fel de ridicate ca cele ale britanicilor.


In ce sens va influenta Brexit industria IT din Romania?

Specialisti estimeaza ca Brexitul va avea un efect pozitiv asupra industriei IT din Romania, deoarece multi dintre profesionistii care lucreaza in prezent in Marea Britanie, vor reveni in tara daca nu-si vor mai putea desfasura activitatea.

Specialisti romani privesc iesirea Marii Britanii din UE ca pe o oportunitate in ceea ce priveste dezvoltarea sectorului IT din Romania.

Revenirea specialistilor in tara noastra ar trebui sa fie privita ca o oportunitate de dezvoltare a industriei IT, sa se puna accent pe dezvoltarea acestei industrii prin oferirea unor avantaje competitive stimuland profesionisti IT sa ramana in tara.

Avand in vedere dezvoltarea continua a industriei IT din Romania, daca vor exista profesionisti care doresc sa se intoarca in tara, acestia isi vor putea gasi un job mult mai usor comparativ cu alte domenii.

Companiile mari de recrutare din Romania au facut primele demersuri in desfasurarea unor campanii de motivare a tinerilor programatori cu privire la intoarcerea in tara. Acesti au demarat o campanie prin care incerca sa motiveze programatorii sa se angajeze in Bucuresti si Cluj, unde piata de IT se afla intr-o continua dezvoltare, prezentand beneficiile aduse de revenirea in tara noastra.

Industria IT nu va fi afectata negativ de Brexit, Romania ar trebui sa beneficieze de acest fenomen creand oportunitati pentru tinerii profesionisti, deoarece comparativ cu Marea Britanie, nivelul de trai este mult mai ieftin in Romania, iar salariile au crescut in ultimii ani.


Efectele Brexitului asupra Romaniei.

Dupa multe discutii legate de hotararea Marii Britanii, specialisti au ajuns la concluzia ca impactul Brexit asupra Romaniei pe termen scurt este limitat deoarece tranzactiile dintre Romania si Marea Britanie nu se afla la un nivel foarte inalt avand in vedere faptul ca exporturile catre Regatul Unit pe parcursul anului 2015 au reprezentat 4.4% din totalul exporturilor, reprezentand 1.5% din PIB.

Cu toate acestea, orice companie care este angajata in relatii de parteneriat sau relatii comerciale cu companiile britanice va fi afectata de iesirea Regatului Unit din UE, fiind nevoita sa-si schimbe strategia din punct de vedere operational, legal si strategic.

De asemenea, atat taxele vamale cat si TVA-ul se va modifica deoarece importul si exportul de produse din si in Marea Britanie va deveni mult mai costisitor, romanii fiind nevoiti sa reduca fluxul relatiilor comerciale. Cursul de schimb valutar, mobilitatea fortei de munca, precum si agricultura Romaniei vor fi afectate de Brexit, deoarece Marea Britanie este tara care contribuie cel mai mult la bugetul european.

In concluzie, desi Romania nu este momentant afectata in mod direct de Brexit, pe termen lung, aceasta va suporta consecintele aceste decizii din punct de vedere economic si nu numai.

Bookmark the permalink.

Comments are closed