IMPACTUL BREXIT ASUPRA INDUSTRIEI DE PETROL SI GAZE


Efectele Brexit asupra fortei de munca.

In ultimele saptamani, pietele au fost preocupate de politicile negative din diferite tari, precum si de economia globala, aparent instabila. Tarile membre UE s-au concentrat pe rezultatele referendumului al Marii Britanii cu privire la iesirea din UE.

In 2013, Marea Britanie a devenit importator net de produse petroliere. Cele mai importante surse de petrol ale UK sunt Franta si Tarile de Jos. Votul de iesire din UE, precum si instabilitatea politica si economica crescuta, pot conduce la deprecierea lirei sterline, avand ca rezultat costuri mai mari pentru import si creand incertitudine in ceea ce priveste aprovizionarea Regatului Unit cu energie.

In urma haosului provocat de referendumul din Regatul Unit, pretul petrolului a resimitit efectele acestuia, ajungand la pretul de 48,30$/baril. Pretul petrolului a crescut cu 80% mai mult decat in primul trimestru al anului 2016.

Pe termen lung, evolutia pietei petrolului si a gazelor din Marea Britanie ridica un mare semn de intrebare, deoarece piata a inceput deja sa intampine dificultati.

Unul dintre efectele Brexit asupra industriei de Petrol si gaze sunt barierele in comert.

Majoritatea lucratorilor din Marea Britanie in industria oil & gas sunt angajati de firmele europene. Daca va fi concretizata hotararea Regatului Unit de a iesi din UE, costurile cu angajarea lucratorilor britanci vor creste foarte mult, astfel ca marile companii isi vor indrepta atentia spre recrutarea persoanelor din spatiul UE cu care vor avea costuri mult mai mici de angajare.

Forta de munca limitata precum si mobilitatea capitalului sunt probleme cu care se vor confrunta in urma deciziei. Capacitatea limitata a Marii Britanii de a atrage forta de munca in industria petrol si gaze va descuraja investiile pe termen mediu si lung.


Care vor fi efectele Brexit asupra pretului petrolului?

Economistii afirma faptul ca Brexit va avea efecte asupra industriei de petrol si gaze, parerea care nu este impartita de analistii in domeniu. Pe termen scurt, pretul petrolului a scazut cu 2$/baril din cauza scaderii cererii de petrol. Cu toate acestea piata petrolului din Marea Britanie se afla intr-o pozitie buna. Rezultatele imediate ale votului Brexit nu sunt doar scaderea preturilor petrolului ci si o crestere economica mai lenta care va conduce implicit la scaderea cererii de petrol.

La inceputul anului 2016, piata petrolului si a gazelor parea sa fie echilibrata, in urma analizelor facute de specialistii in domeniu. Pretul petrolului nu va mai fi imun la schimbarile financiare cauzate de Brexit. Rezultatele referendumului ar putea influenta cererea de petrol si gaze, ceea ce ar putea conduce la incetinirea cresterii economice a Europei, a investitiilor de petrol si gaze din Marea Nordului si UK.

Odata cu cresterea pretului petrolului, numarul de instalatii de foraj s-a dublat in ultimele saptamani, ceea ce a condus la ingrijorarea investitorilor cu privire la evolutia piatei deja supra saturate.

Companii precum British Petroleum au afirmat ca se asteapta ca decizia luata de UK sa nu influenteze afacerile sau investitiile in Marea Britanie. De asemenea, au afirmat ca detaliile procesului de negocieri privind viitoarele relatii cu UK devin clare, deoarece acestia se asteapta sa negocieze cu Regatul Unit si UE in domenii de interes comun.

Totodata, marii investitori afirma faptul ca unele companii de petrol si-ar putea pierde increderea si astfel vor reanaliza situatia investitiilor pana la revenirea stabilitatii pretului petrolului precum si a cererii.

Prin urmare, atat Marea Britanie cat si Europa vor fi afectate de fenomenul Brexit din punct de vedere economic, dar si legislativ. In ceea ce priveste industria de petrol si gaze, fluctuatiile pretului petrolului din Marea Britanie au influentat increderea in piata din Marea Britanie. Un al doilea referendum ar putea genera intarzierea proiectelor sau chiar anularea parteneriatelor cu anumite companii pana la o decizie concreta in ceea ce priveste situatia politica si economica a UK.

Bookmark the permalink.

Comments are closed