Importanta evaluarii constante a angajatilor indiferent de organizatie

Evaluarea angajaților este un prim pas spre a avea o companie care dorește dezvoltare continuă. Evaluarea constantă îți va oferi oportunitatea de a realiza unde este loc de mai mult, unde se pot îmbunătății lucrurile și mai ales poate evidenția ceea ce nu funcționează conform. Din punct de vedere statistic, 9 din 10 angajatori care utilizează centre de evaluare consideră că sunt un mijloc foarte eficient (47%) sau destul (48%) de recrutare a personalului pentru ocuparea posturilor vacante și că ajută la dezvoltarea profesională a angajaților, potrivit cercetărilor publicate de Employment Review.Printre cele mai importante beneficii ale evaluării constante ale angajaților, menționăm următoarele

1) Dezvoltare profesională: îmbunătățește considerabil relația profesională între angajat și angajator

Procesul de evaluare îți va ajuta angajații să înțeleagă exact ceea ce se așteaptă de la ei, dar te va ajuta și pe tine, angajator, să știi exact la ce nivel sunt angajații tăi și astfel să cunoști exact nevoile de instruire necesare pentru aceștia. În plus, fiecare angajat trebuie să știe dacă munca lui este la nivelul așteptat de către companie și este necesar ca acesta să primească periodic feedback relevant.

2) Promovarea: îți arată mult mai bine unde trebuie sa existe o promovare și unde mai trebuie lucrat

Decizia de promovare a unui angajat nu va veni niciodată ca o consecință a unei singure acțiuni. Mulți angajați vor să avanseze în cadrul companiei, însă aceasta decizie trebuie luată cu responsabilitate în urma unei evaluări obiective și eficiente. Procesul de evaluare în acest caz trebuie să ofere date cate mai apropiate de realitate, luând în calcul o serie de factori, de la munca depusă de acel angajat, până la tipul de personalitate pe care îl are, la nivelul de implicarea acestuia în cadrul organizației.

Conform Codului Muncii, angajatorul are dreptul să concedieze un angajat din motive de necorespundere profesională, însă acest lucru este posibil numai după o evaluare a performanței angajatului.

3) Salarizarea: o evaluare eficientă îți va permite aplicarea corectă a politicilor de salarizare a personalului.

Un lucru bine făcut trebuie apreciat. Evaluare îți permite să afli exact dacă nivelul de implicare al angajaților este și cel dorit de tine. La baza sistemul de salarizare vor sta întotdeauna studiile, vechimea, dificultatea, dar va rămâne performanța acestora întotdeauna doar la un nivel teoretic? Poate ca performanțele acestora nu vizează direct nivelul salarizării, dar în funcție de rezultatele bune, aceștia pot beneficia de măriri de salariu.

4) Menţinerea în post, demiterea sau transferul

Procesul de evaluare îți va arata o multitudine de informații cu privire la angajații tăi și la competențele acestora, la pasiunile lor, etc. Te va ajuta să îți cunoști mult mai bine colegii și te va ajuta pe tine să îi găsești fiecăruia locul potrivit în companie în funcție de abilitățiile și aptitudinile pe care acesta le are.

5) Motivarea: creste motivația și satisfacția față de activitatile desfășurate de către angajat

Evaluarea angajaților poate influența în bine motivația acestora cu privire la munca prestată. Un feedback prozitiv, obținut în urma unei evaluări, va face ca angajatul să fie mult mai motivat în continuare.

6) Comunicarea

Pentru orice organizație comunicarea eficientă între angajați și angajatori este foarte importantă. Având o abordare onestă în timpul proceselor de evaluare și deschisă, acest lucru va crea un mediu în care angajații se simt ascultați și validați.

În concluzie, un proces de evaluare periodic în compania ta nu poate avea decât beneficii pentru tine și angajații tăi. Evaluarea performanței facută într-un mod eficient, va oferi o imagine clară despre performanța angajaților tăi. Astfel, acest proces va duce la creșterea productivității și eficienșei pe termen lung, va oferi stabilitate în interiorul unei companii prin scaderea fluctuatiei de personal și poate duce la creștere salarială acolo unde este cazul.

Bookmark the permalink.

Comments are closed